Avem nevoie de cateva secunde pentru a ne gasi scuze pentru orice!

Este cu mult mai usor sa iti gasesti scuze pentru lucrurile pe care nu vrei sau nu ai chef sa le faci decat sa depui efort si sa faci, practic, ceva. Mai precis, sunt necesare aproximativ 5 secunde sa gasim scuze pentru orice…. Ceea ce inseamna ca rareori se intampla sa ne asumam vina pentru greselile noastre, ci o aruncam cu prima ocazie pe altcineva sau altceva.

Ca sa avem si un exemplu concret, am putea sa ne gandim la o situatie in care nu ajungem la timp undeva. In momentul in care ne cerem scuze, sunt aproape sigura ca majoritatea dintre noi vor folosi o scuza de genul „A fost aglomerat/ trafic etc”.

Putini sunt aceia care isi vor asuma intarzierea si vor promite ca data viitoare nu se va mai intampla, iar data viitoare chiar vor lua traficul in considerare si vor ajunge la timp.  ( Recunosc, am luat exemplul de aici si consider ca daca ascultati pana la capat, veti avea multe de castigat: https://www.youtube.com/watch?v=wiPddKhgdGY)

Faptul ca ne gasim scuze anuleaza posibilitatea ca noi sa depunem un efort pentru a gasi o solutie astfel incat sa rezolvam problema pe care o avem. Scuzele sunt un paravan pentru lenea pe care o simtim… asa ne linistim constiinta in loc sa facem, literalmente, ceva pentru a progresa: indiferent daca este vorba despre cariera sau relatiile cu cei din jur.

Scuzele aduc dupa ele lipsuri, care ar putea disparea in momentul in care ne-am interesa de probleme… si care mai tarziu poate vor produce frustrari si neajunsuri.

Ajungem sa dam vina pe orice si oricine pentru rate-urile noastre, pentru nereusite, pentru lipsuri: iar ca exemplu concret, de cate ori n-am auzit oameni care dau vina pe guvernare, pe lipsa de sustinere pe care o resimt din partea tarii, pe prieteni sau familie sau pe Dumnezeu pentru ca nu au reusit sa-si implineasca visurile? Dar va intreb eu oare: sigur nu asteptam de multe ori sa ne pice pe tava totul si facem tot ce ne sta in putinta?

Cred ca in adancul nostru stim ca putem face mai multe, dar omoram putin cate putin acea responsabilitate, acea constiinta care ne spune ca ar trebui sa facem ceva concret… constiinta pe care Dumnezeu a pus-o in noi, dar care implica un efort din partea noastra.  

Este cu mult mai usor asa.. pentru ca implica doar cateva secunde in care ne gasim o scuza.. si cam atat: niciun fel de efort.

Cred ca planul lui Dumnezeu pentru noi este unul maret. Pentru fiecare dintre noi! Dar cred si stiu ca nimic nu vine de la sine, ci trebuie sa cerem, trebuie sa muncim si trebuie sa multumim pentru fiecare izbanda! Nu suntem singuri, avem intotdeauna un ajutor in Dumnezeu, dar daca ne lipseste interesul, rezultatele vor fi pe masura scuzelor pe care le invocam…

Share on Facebook126Tweet about this on Twitter
E simplu sa aruncam vina pe Dumnezeu... Este oare si corect?
Despre cum judecam noi...

Comments

commentsComments are closed.