Avem valori diferite… iar de asta ne judecam unii pe altii

Lista de valori a unui om rareori va coincide cu lista de valori a altui om. Pentru unii familia este una dintre principalele valori, iar pentru altii educatia, pentru unii cariera, pentru unii prietenii, iar pentru altii aparentele… Si acestea sunt doar cateva exemple de valori ale oamenilor, putem sa continuam la nesfarsit.

 

Fiecare dintre noi are niste valori proprii, chair daca nu este constient de ele. Fiecare dintre noi investim timp, bani si efort in lucrurile care ne intereseaza fara sa ne dam seama ca depunem un efort considerabil pentru aceste lucruri care pentru noi sunt valoroase.

 

Cum fiecare om este diferit de altul, asa si valorile difera intre ele… si totusi suntem fiinte relationale, care traiesc intr-o societate, unde mai mult ca sigur ca vom intalni oameni cu valori diferite de ale noastre. Cum relationam cu ei? Care este calea potrivita de a relationa cu altii atunci cand descoperim ca altii considera ca lucrurile pe care noi le consideram valoroase neimportante? Cum relationam cu oamenii care pun foarte mare pret pe lucruri care noua nu ni se par nici pe departe importante?

 

Din pacate, de cele mai multe ori ajungem sa ne judecam unii pe altii din simplul fapt ca gandim diferit, ca nu avem acelasi punct de vedere asupra lucrurilor in care ar trebui sa investim. Daca pentru tine importanta este familia, nu ti s-a intamplat niciodata sa judeci pe cineva pentru ca petrece prea mult timp la serviciu? Daca pentru tine conteaza foarte mult modul in care arati, nu ti s-a intamplat niciodata sa te trezesti judecand pe cineva pentru ca nu este aranjat? Este corect fata de cei pe care i-ai judecat?

 

Suntem tentati sa ii judecam pe cei din jur raportandu-ne la propriul nostru sistem de valori, fara sa ne intrebam macar daca acest sistem al nostru este bun sau rau, daca este sau nu corect… Si JUDECANDU-I PE CEI DIN JUR, PACATUIM. Dumnezeu ne spune clar „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati, veti fi judecati; si cu ce masura masurati, vi se va masura.” (Matei, 7, 1-5)

 

Ne este foarte greu sa constientizam faptul ca noi nu avem niciun fel de drept sa ii judecam pe altii, sa le impunem valorile noastre in locul alor lor. Intr-adevar, daca vedem clar ca valorile cuiva sunt complet impotriva Cuvantului lui Dumnezeu si omul respectiv nu constientizeaza, cred ca este datoria noastra sa ii atragem atentia asupra acestui fapt, dar fara judecata, fara asprime si fara superioritate.

 

Singurul care are drept de judecata asupra oamenilor este Dumnezeu. El ne cunoaste foarte clar pe fiecare in parte pentru ca El ne-a creat… Deci, cine suntem noi sa ne asumam acest drept care ii revine Lui fara doar sau poate, cand datoria noastra este sa ne iubim aproapele ca pe noi insine?

Share on Facebook323Tweet about this on Twitter
Distractia = lucrul care ne distrage atentia
Daca nu esti fericit cu ce ai acum, nu vei fi fericit nici cu mai mult!

Comments

commentsComments are closed.