Cum iti poti iubi aproapele ca pe tine insuti daca pe tine nu te iubesti?

„Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau”. Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca. Iar a doua, asemenea ei, este: „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii”. (Matei 22, 37-40)

Aceste 4 versete rezuma clar care este voia lui Dumnezeu cu privire la noi. Putem vedea clar cat de importanta este iubirea pentru El: cat de important este sa Il iubim pe El, dar si cat de important este sa ne iubim aproapele. Mai mult, atunci cand ne gandim la aproape, nu ne gandim doar la prieteni sau familie, ci la toti oamenii cu care intram in contact in fiecare zi.

 

Prima porunca este clara, dar cu a doua ce ne facem? Cum putem noi sa iubim toti oamenii? Cum ne iubim pe noi insine? Asta inseamna ca trebuie sa devenim niste narcisisti, astfel incat sa ne putem iubi aproapele enorm de mult, asa cum ne iubim pe noi?

NICIDECUM

 

Sa ne iubim pe noi insine nu inseamna ca trebuie sa ne supraevaluam, sa ne ignoram toate defectele, sa consideram ca suntem buricul pamantului. Sa ne iubim pe noi insine inseamna sa ne vedem exact asa cum suntem: cu defecte si calitati. Ne iubim atunci cand suntem sinceri cu noi insine, cand ne vedem greselile si facem tot posibilul sa le indreptam, cand investim in educatia noastra, cand facem tot posibilul sa devenim mai buni in ceea ce facem, cand stam pe drumul care ne duce la tinta pe care ne-am fixat-o.

 

Sa ne iubim pe noi insine nu inseamna sa ne gasim scuze pentru nereusite, sa dam vina pe altii sau sa ne eschivam de la anumite actiuni, pentru ca ne consideram mai buni sau mai rai decat altii. Sa ne iubim pe noi insine nu inseamna sa fim extra-ingaduitori cu noi, ci sa fim obiectivi. Sa ne iubim pe noi insine inseamna ca ne evaluam obiectiv si ca facem tot posibilul sa imbunatatim rezultatul pe care l-am obtinut in urma analizei obiective.

 

Sa ne iubim pe noi insine nu inseamna sa fim prea blanzi sau prea duri, ci inseamna sa constientizam ca suntem oameni, ca nu suntem perfecti, ca vom gresi la un moment dat. Sa ne iubim pe noi insine inseamna sa fim constienti de valoarea pe care o avem si pe care o aducem societatii in care traim.

 

Sa ne iubim pe noi insine inseamna sa ne uitam la Hristos si sa Ii vedem caracterul, sa Ii constientizam jertfa si iubirea pe care ne-o poarta. Sa constientizam cat de mult ne iubeste si cat de multe ne iarta… Si sa facem totul ca pentru El, sa ne comportam asa cum El ne-a aratat, sa vorbim ca El si sa simtim ca El. Sa ne iubim pe noi insine si pe aproapele nostru inseamna sa iubim asa cum Iisus a iubit oamenii, chiar daca ei nu L-au iubit inapoi.

Share on Facebook47Tweet about this on Twitter
Daca nu esti fericit cu ce ai acum, nu vei fi fericit nici cu mai mult!
Limitele exista doar cand ni le impunem noi

Comments

commentsComments are closed.