Schimbarile pe care NOI le dorim niciodata nu vor incepe de la ALTII

Cred ca cele mai multe dintre problemele pe care le au oamenii se refera la relatiile cu alti oameni… intrebi pe cineva care este principala lui dezamagire, este foarte probabil ca acesta sa isi inceapa raspunsul in felul asta: „X m-a dezamagit” sau „Uite ce mi-a facut Y ” sau „Ma simt prost/neindreptatit de Z” sau „Mi-ar placea ca T sa ma trateze altfel/ sa imi vorbeasca intr-un anume fel/ sa ma aprecieze” etc.

Suntem oameni… si ne deranjeaza unele lucruri pe care le fac alti oameni, ne deranjeaza unele lucruri pe care le spun alti oameni, ne deranjeaza unele lucruri pe care le gandesc alti oameni… ne deranjeaza multe lucruri referitoare la alti oameni. Suntem oameni… si ne dorim sa schimbam lucruri in alti oameni. De multe ori tindem sa credem ca problemele noastre sunt orientate catre exteriorul nostru, deci actiunile si eforturile noastre se vor indrepta tot catre exterior.

Depunem eforturi mari pentru incercand sa facem schimbari in alti oameni, sa ii modelam dupa cum am considera noi ca ar trebui sa fie si nu ne dam seama ca aceste eforturi sunt la fel de neputincioase ca incercarile de a schimba vremea de afara… sau intoarcerea timpului trecut… deci inutile de-a dreptul.

Oamenii nu se schimba doar pentru ca noi ne dorim sa se intample asta. Singurul lucru pe care il putem face este sa ne schimbam noi insine, sa ne stabilim limite sanatoase si constructive fata de ei si sa facem acest lucru foarte clar. Abia apoi ne putem astepta ca cei din jur sa se comporte altfel cu noi.

Schimbarile pe care NOI le dorim niciodata nu vor incepe de la ALTII. Succesul nostru, indiferent in ce domeniu, nu va depinde niciodata intotdeauna de cei din jur, ci de motivatia noastra de a reusi. Noi suntem singurii responsabili pentru modul in care ne gestionam viata si pentru modul in care aceasta decurge. Daca suntem nemultumiti de un anumit aspect, suntem singurii vinovati si responsabili pentru acel aspect. Nimeni altcineva.

Bai… si ne place atat de tare sa NU ne asumam responsabilitatea de a ne automotiva. Ne place asa de mult sa o aruncam in carca altora… pentru ca ne scuteste de efortul de a gandi si de a lua atitudine… pe cand aruncatul responsabilitatilor pe altii este o munca cu mult mai usoara si placuta pentru noi…

Schimbarea din ceilalti va aparea doar in cazul in care noi ne schimbam intai, in cazul in care noi devenim exemple pozitive pentru cei din jur. Cand schimbarea va fi vizibila in viata noastra, cand cei din jur vor vedea imbunatatirile, s-ar putea sa isi doreasca sa schimbe si ei ceva in vietile lor, pentru ca vad ca poate exista un „mai bine”. Noi ii putem doar influenta. Si cred ca suntem responsabili fata de Dumnezeu si fata de ceilalti sa avem grija ce fel de influenta avem asupra oamenilor din jurul nostru si cum o folosim.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter
Diferenta dintre Rai si Iad
Este dificil sa nu iti mai doresti ceea ce n-ai avut niciodata

Comments

commentsComments are closed.